• Opće informacije za bolesnike

  ZA BORAVAK U BOLNICI POTREBNO JE PONIJETI:

  • osobne stvari – sapun, ručnik, zubnu pastu i četkicu za zube, češalj za kosu, toaletni papir, čašu, naočale, slušni aparat, ortopedsko pomagalo – (ako koristite), pribor za brijanje
  • pidžamu/spavaćicu, čisto donje rublje, ogrtač i papuče
  • lijekove koje koristite na uvid liječniku
  • radio ili tv prijemnik uz dogovor s osobljem (koristiti najduže do 22 h)
  • zdravstvenu iskaznicu
  • iskaznicu dopunskog osiguranja
  • osobnu iskaznicu
  • medicinsku dokumentaciju

 • Vrijeme posjeta bolesnicima

  POŽEGA – Vrijeme posjeta:

  svaki dan od 10:00 – 18:00 za roditelje,
  za ostale radnim danom od 16:00 – 17:00 sati,
  osim nedjelje i blagdana kada su posjete od 10:00 – 11:00
  NAPOMENA: Vrijeme posjeta se može promijeniti (npr. sezona gripe)

 • Interna – Dijabetološka ambulanta

  Dijabetološka ambulanta

  Svrha pregleda je postavljanje dijagnoze, ili ako je dijagnoza od ranije poznata dobiti uvid u regulaciju bolesti, djelotvornost trenutne terapije, postojanje kroničnih komplikacija te postojanje drugih bolesti koje mogu utjecati na stanje organizma, terapijski izbor i kvalitetu života pacijenta.
  Po dolasku na pregled medicinska sestra će Vam izmjeriti tjelesnu težinu i visinu (prema potrebi krvni tlak, šećer u krvi, EKG…)
  Na pregledu ćete dobiti potrebne smjernice za liječenje svoje bolesti (preporuke za prehranu, mjerenje glukoze, tjelovježbu…)
  Za dijabetološki pregled nije potrebna posebna priprema ali je potrebno na pregled ponijeti:
  · laboratorijske nalaze
  · glukometar/dnevnik samokontrole/čitač (ukoliko imate senzor)
  · popis lijekova koje koristite
  · dokumentaciju o bilo kakvo medicinskom događaju koji se dogodio od zadnje kontrole (osobito ako je dokumentacija iz drugih zdravstvenih ustanova)

 • Interna – Ergometrija

  Ergometrija

  Neinvazivna je dijagnostička metoda kontinuiranog snimanja EKG-a pri doziranom opterećenju. Pretragom se mogu otkriti bolesti (ishemija, aritmije, neadekvatna hipertenzivna reakcija) koje nisu dovoljno izražene u mirovanju. Osim toga koristi se u procjeni učinka medikamentne ili kirurške terapije srčanih bolesti.

  Test opterećenja je kontinuirani i progresivni tj. sastoji se iz više stupnjeva opterećenja, a svaki stupanj u trajanju je od 3 minute. Za vrijeme ergometrije kontinuirano se prati EKG i registriraju se promjene koje se mogu pojaviti za vrijeme testa opterećenja, ali i neposredno nakon prekida testa. Također je vrlo važno praćenje subjektivnih poteškoća ispitanika koje ponekad mogu biti tako izrazite da se radi njih mora prekinuti test. Od subjektivnih poteškoća mogu se javiti otežano disanje i gušenje, bol u prsima, vrtoglavica, bolovi u nogama ili opći zamor. O postojanju tegoba ćete obavijestiti zdravstveno osoblje.

  POSTUPAK SNIMANJA:
  − Ergometrijsko testiranje vrši se uz prethodnu indikaciju i pregled interniste kardiologa.
  − Prije svih procedura zatražit će se od Vas da potpišete informirani pristanak za izvođenje navedenog testa.
  − Prilikom testiranja potrebno je predočiti medicinsku dokumentaciju
  − Test se izvodi na pokretnoj traci (protokol po Bruceu).
  − Mjerit će Vam se: puls, krvni tlak i elektrokardiogram.
  − Na dan testiranja popiti jutarnju terapiju osim ukoliko liječnik nije odredio drugačije.
  − Na dan testiranja ne piti crnu kavu i ne pušiti.
  − Prema težini, visini i godinama starosti izračunat će se teoretski maksimum. Poželjno je doći s podatkom o tjelesnoj visini i težini.
  − Uzeti lagani obrok, ukoliko bolujete od šećerne bolesti ponesite dodatni obrok.
  − Testiranju treba pristupiti prikladno odjeven i obuven (najbolje trenirka i čiste tenisice).
  − Nakon završenog testa 3-6 minuta ćete se odmarati uz nadzor EKG-a.

 • Interna – Upute za bolesnika na hemodijalizi

  Upute za bolesnika na hemodijalizi

  Kronična bubrežna bolest je trajni gubitak bubrežne funkcije. Najčešće bolesti i stanja koja uzrokuju kroničnu bubrežnu bolest bubrega su dijabetes, hipertenzija, glomerulonefritis, učestale infekcije bubrega, policistična bolest bubrega te dugotrajna opstrukcija mokraćnog sustava. Hemodijaliza je jedan od najčešćih oblik liječenja bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega koji se primjenjuje za postizanje izvantjelesnog odstranjivanja otpadnih tvari kao što su urea i kretainin., te se odstranjuje i suvišak vode iz organizma. Za provođenje HD veliku ulogu ima krvožilni pristup:, a to je arteriovenske fistule (AVF), centralnog vesnskog katetera (CVK) ili arterio-venskih grafova. Sam odabir krvožilnog pristupa ovisan je o vaskularnom statusu, kliničkom stanju bolesnika te o vremenu početka hemodijalize. Kao zlatni standard krvožilnog pristupa za potrebe hemodijalizi preporučuje se AV fistula (spoj arterije i vene). Prednosti AVF-a su prohodnost, dugotrajnost, niža stopa komplikacija, manji troškovi te manji broj hospitalizacija. Centralni venski kateter (CVK) se može primijeniti odmah nakon postavljanja ali javlja se veća stopa komplikacija. Dok se arterio-venski graftovi primjenjuju 2 – 3 tjedna nakon postavljanja.
  HD-u je potrebno obavljati tri puta tjedno što čini veliki izazov za bolesnika.
  Upute za bolesnike na hemodijalizi:
  – Bolesnik treba doći na odjel 15 minuta prije početka hemodijalize. Početak prve smjene započinje u 7 sati. Hemodijaliza se provodi u dvije smjene. Početak hemodijalize u prvoj smjeni započinje u 7 i 30 te se postupak HD završi do 12 sati. Druga smjene započinje od 13:30 i traje do 18 sati.
  – Prilikom dolaska na hemodijalizu ukoliko je bolesnik imao zdravstvenih problema kao što su prehlada, viroza, bolovi i slično treba obavijestiti medicinsko osoblje.
  – Bolesnik treba obaviti osobnu higijenu (kupanje, tuširanje) prije dolaska na hemodijalizu. Prilikom dolaska na dijalizu važno je da bolesnik opere ruku na kojoj se nalazi AV fistula, sapunom (Manisoft) u garderobi. Bitno je nositi čistu i udobnu odjeću koja neće stezati ruku na području fistule ili vrata na području centralnog venskog katetera.
  – Potrebno je pridržavati se plana prehrane te unosa tekućine. Svaki bolesnik prije početka postupka dijalize dobije pismene upute i usmena pojašnjenja o režimu prehrane. U prehrani je najvažnije obratiti pažnju na unos TEKUĆINE, NATRIJA, KALIJA I FOSFORA. Prehrana bi se trebala temeljiti na glavnim načelima kao što su:
  ograničiti unos tekućine, jesti što više krute hrane, jesti kuhanu hranu, jesti neslanu i nezačinjenu hranu, izbaciti konzerviranu hranu, povećati unos bjelančevina te jesti više mesa.
  Vrlo je važno između dijaliza ograničiti unos tekućine u organizam (voda, kava, sokovi, alkoholna pića, mlijeko, juhe). Bolesnik bi trebao između dijaliza unijeti u organizam najviše 2,5 litre tekućine, tako da na sljedeću dijalizu dođe sa najviše 2,5 kg viška od idealne tjelesne mase. Prekomjerni unos tekućine izuzetno opterećuje organizam i skraćuje životni vijek bolesnika na dijalizi, te dovodi do komplikacija tijekom dijalize.
  – Redovito uzimati ordiniranu terapiju prema uputama liječnika.

 • Interna – Kemoterapija

  PRIMJENA KEMOTERAPIJE

  Nakon prvog onkološkog pregleda i potvrđene tumorske bolesti slijedi onkološko liječenje, što znači da u roku od 4tj. bolesnik dolazi na prvu kemoterapiju.

  Za aplikaciju kemoterapije je potrebno pribaviti odgovarajuću uputnicu od liječnika opće medicine.
  Na dan aplikacije kemoterapije potrebno se najaviti do 8 sati na broj telefona 254 593.

  U bolnicu možete ponijeti bocu s vodom zbog povećanih potreba za tekućinom.
  Prije aplikacije prve kemoterapije potrebno je potpisati pristanak.

  Tijekom aplikacije kemoterapije bolesnici često osjećaju UMOR.
  – Tražite pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i pratnju na kemoterapiju..
  – Planirajte dnevne aktivnosti uz dovoljno odmora, isprobajte aktivnosti poput meditacije, joge, molitve.
  – Pridružite se grupi za potporu, dopustite obitelji i članovima da Vam pomognu
  – Smanjite količinu kofeina i alkohola ako pijete

  Ako imate MUČNINU I POVRAĆANJE, tekućinu uzimajte češće po manje, kao i obroke. Jedite lagane obroke prije tretmana.

  GUBITAK KOSE je uobičajena nuspojava koju ne izazivaju svi lijekovi. Gubitak se javlja nekoliko dana ili tjedana nakon 1. aplikacije. Koristite blage šampone, mekanu četku za kosu i šišajte kosu na kratko. Koristite kape ili rubce da zaštitite glavu i kožu od sunca.
  PROBLEMI USTA, DESNI I GRLA, mogu se javiti mukozitis, stomatitis, bolne promjene sluznice. Važna je redovita higijena usne šupljine, posjete zubaru po potrebi, koristite nježna sredstva za ispiranje usne šupljine.
  OPSTIPACIJA; pijte puno tekućine, povećajte unos vlakana, svaki dan vježbajte, šetajte.
  Dopunske terapije, poput,terapije masažom, meditacije i molitve, tjelesne vježbe, vizualizacije, joge, napetost i opuštanje mišića, mogu umanjiti stres, kao i nuspojave i pozitivno djelovati na Vaše stanje.

  Uz kemoterapiju uzimajte svoju redovnu terapiju uz konzultaciju sa liječnikom.

 • Interna – Pulmološka dijagnostika

  FUNKCIONALNE PRETRAGE PLUĆA

  SPIROMETRIJA:

  Spirometrija je pretraga koja nam daje uvid u funckija pluća. Spirometrijom se mogu otkriti smetnje protoka zraka kroz dišne puteve i smanjen kapacitet pluća.
  Pretraga se izvodi u sjedećem ili stojećem položaju.
  Pacijent tijekom izvođenja pretrage usnik spirometra obuhvati usnicama, diše kroz cijev aparata, u početku normalno i mirno disanje, kasnije forsirano prema uputama zdravstvenog djelatnika.
  Da bi se dobila maksimalna snaga udaha i izdaha važno je da pacijent surađuje i pažljivo sluša upute zdravstvenog djelatnika koji radi pretragu.
  Pretraga je potpuno bezbolna, fizički naporna, ali nije komplicirana.
  Priprema:
  Za spirometriju nije potrebna posebna priprema. Prije pretrage pacijent može pojesti lagani obrok i piti tekućinu. Ne smije pušiti, a poželjno je da izostavi i sve inhalacijske lijekove, uključujući ventolin pumpicu, kako bi nalaz bio što objektivniji. Ostale lijekove koje koristi treba nastaviti uzimati, posebno one za povišeni tlak i šećer.

  DIFUZIJSKI KAPACITET PLUĆA (CO DIFUZIJA)

  Difuzijski kapacitet pluća je pretraga koja pokazuje funckiju pluća te koliko su pluća sposobna resorbirati kisika.
  Pretraga se izvodi u sjedeć položaju u kabini aparata za CO difuziju. Tijekom mjerenje se koristi posebna smjesa plinova koju pacijent udahne preko usnika aparata, nakon čega zadržava dah 10 sekundi, te nakon deset sekudni izdahne sve do kraja. Mjeri se količina smjese plinova koju je pacijent udahnuo kod udisaja te koliko je plina izdahnuo pri izdisaju. Test traje otprilike 10 do 15 minuta, ovisno o uspješnosti izvođenja. Postupak je sličan kao kod spirometrije i nema nikakvih posljedica po pacijenta. Također, kao i kod spirormetrije važna je pacijentova suradnja sa zdravstvenim djelatnikom koji radi pretragu.
  Priprema:
  Za CO difuziju nije potrebna posebna priprema te je jednaka pripremi kao za spirometriju.

  TJELESNA PLETIZMOGRAFIJA

  Tjelesna pletizmografija je funkcionalna pretraga pluća koja daje uvid u mehaniku disanja te kapacitet i protok zraka kroz dišne puteve. Pretraga se izvodi u sjedećem položaju u zatvorenoj kabini aparata (pletizmografa). Tijekom pretrage zdravstveni djeltnik koji radi pletizmografiju pacijentu daje upute putem zvučnika, a samo izvođenje pretrage je slično spirometriji. Kabina pletizmografa načinjena je od prozirnog stakla te tijekom cijele pretrage zdravstveni djelatnik nadzire pacijenta, te također pacijent cijelo vrijeme prilikom trajanja pretrage vidi zdravstvenog djelatnika što kod pacijenta stavara osjećaj sigurnosti jer zatvoreni prostor kabine može izazvati nelagodu kod pacijenta. Također je važna pacijentova suradnja sa zdravstvenim djelatnikom koji radi pretragu. Pretraga traje otprilike 10 do 15 minuta (ovisno o uspješnosti).
  Priprema:
  Za pletizmografiju nije potrebna posebna priprema te je jednaka pripremi kao za spirometriju.

  FeNo TEST (FRAKCIJA IZDAHNUTOG DUŠIKOVOG OKSIDA)

  FeNo test je funkcionalna pretraga pluća koja pokazuje prisutnost i stupanj upale u dišnim putevima koja je povezana s alergijskom astmom. Pretraga također služi za procjenu broja upalnih stanica u dišnim putevima. Tijekom pretrage se mjeri količina dušikovog monoksida (dušikovog oksida-NO) u izdahnutom zraku. Obzirom da je kod astme povećan broj upalnih stanica (tzv. eozinofila), koristan je u praćenju stanja astme i učinka lijekova (ako ih pacijent koristi).
  Pretraga se može izvoditi u sjedećem ili stojećem položaju. Tijekom izvođenja pretrage bolesnik usnicama obuhvati usnik cijevi aparata, maksimalno ravnomjerno udahne te polako i ravnomjerno izdiše kroz oko 12 sekundi. Kroz to vrijeme aparat mjeri koliko ima molekula dušika (dušikovog oksida-NO) u izdahnutom zraku što je objektivni pokazatelj bolesti i smjernica za kontorolu i liječenje iste.
  Priprema:
  Za FeNo test nije potrebna posebna priprema te je jednaka pripremi za spirometriju.

  PLINKSA ANALIZA ARTERIJSKE KRVI (PAAK, ABS)

  Plinska analiza krvi je pretraga koja se izvodi kako bi se utvrdilo stanje plinova (kisika i ugljičnog dioksida) u arterijskoj krvi te odredila kiselost (pH) krvi. Krv se najčešće vadi iz radijalne arterije s unutarnje strane podlaktice u blizini zapešća. Sam postupak je nešto drugačiji od vađenja venske krvi, a za pretragu nije potrebna posebna priprema.
  Pretraga se najčešće izvodi kod onih pacijenata čije je stanje karaterizirano s poremećajima disanja.

  INVAZIVNE DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE PLUĆA

  BRONSHKOPIJA

  Bronhoskopija je endoskopska metoda pretrage prilikom koje se bronhoskopom kroz nos i/ili usta ulazi u dišni put i bronhe. Pomoću bronhoskopije liječnik može pregledati Vaše bronhe i uzeti odgovarajuće uzorke iz njih za dodatne laboratorijske pretrage. Pregled se vrši pomoću savitljivog instrumenta (bronhoskopa). Bronhsokop u sebi ima optičke instrumente (kameru) te je tijekom izvođenja bronhoskpije spojen na pripadajući video stup i monitor na kojem se prikazuje slikovni prikaz bronha.
  Prije izvođenja bronhoskopije zdravstveni djelatnici pacijentu objasne postupak bronhoskopije te pacijent potpisuje obrazac sugalsnosti za izvođenje iste.
  Pretraga se izvodi u sjedećem i/ili ležećem položaju položaju.
  Bronhoskopija nije bolna, ali je neugodna za pacijente jer može uzrokovati nelagodu u nosu i grlu, kašalj i nagon na povraćanje, stoga je valjana psihička priprema i razgovor s pacijentom, te dobra suradnja pacijenta i zdravstvenih djelatnika koji izvode bronhoskopiju od izrazite važnosti za što lakše i uspješnije izvođenje bronhoskopije.
  Pacijenti se na dan pretrage (u dogovorenom terminu) trebaju javiti u pulmološku ambulantu OŽB Požega s odgovarajućom uputnicom.
  Ujutro ne uzimati ništa na usta, doći natašte (NE JESTI I NE PITI NIŠTA).
  Ako koristite kardiološku terapiju za srce i/ili tlak popiti ju ujutro u 6 h s malo vode.
  Ako ste dijabetičar (šećeraš) i koristite terapiju popiti tabletu ili uzeti inzulin te pojesti malo obroka u 6 h.
  Ako koristite antikoagulantnu terapiju (terapiju protiv zgrušavanja krvi) uz konzultaciju liječnika obiteljske medicine ukinuti lijek 5 dana prije bronhoskopije (npr. Martefarin, Xarelto).
  Prije početka pretrage, medicinska sestra/tehničar će Vam postaviti nekoliko pitanja o Vašim prethodnim bolestima, lijekovima koje trenutno uzimate i alergijama. Ako imate slušni aparat nosite ga tijekom pretrage. Ako nosite zubnu protezu, trebati ćete ju skinuti. Medicinska sestra će Vam pola sata prije bronhoskopije dati injekciju u mišić te inhalaciju (rutinska priprema svakog bolesnika prije bronhoskopije). Netom prije bronhoskopije liječnik će Vam pomoću spreja anestezirati ždrijelo i glasnice, kako bi pretraga bila ugodnija.

  Od rutinskih pretraga prije bronhoskopije potrebo je učiniti:
  KOMPLETNU KRVNU SLIKU I KOAGULOGRAM NE STARIJI OD 7 DANA.
  Elektrokardigram (EKG)
  Rentgen pluća i/ili CT prsnog koša

  Ponijeti sa sobom nalaze i podatke o dosadašnjim bolestima i uzimanju lijekova, posebice ako se radi o antikoagulantnoj terapiji (terapiji protiv zgrušavanja krvi).

  Nakon pretrage dva sata nećete smjeti ništa jesti ni piti, jer su Vam refleksi gutanja oslabljeni nakon anestezije. Poželjno je da Vas netko odveze kući automobilom, jer nakon pretrage, nekoliko sati ne smijete sami voziti. Nekoliko dana nakon bronhoskopije možda ćete osjećati nelagodu u grlu i možete imati tragove krvi u iskašljaju, što Vas ne mora zabrinjavati.

  PLEURALNA PUNKCIJA (TORAKOCENTEZA) I UZV PLEURE

  Pleuralna punkcija (torakocenteza) je metoda pretrage pomoću koje liječnik pod kontrolom ultrazvuka ili bez njega s posebnom iglom ulazi u pleuralni prostor (prostor između pluća i prsnog koša) te putem posebnog sterilnog seta vrši evakuaciju tekućine koja se stvorila u pleuralnom prostoru (tzv. Pleuralni izljev).
  Pleuralna punkcija se najčešće izvodi kako bi se ustanovilo što uzrokuje nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru (dijagnostička torakocenteza) ili kako bi se evakuirala nakupljena tekućina te se na taj način olakšalo disanje pacijentu (terapijska torakocenteza). Pretraga se izvodu u sjedećem i/ili ležećem bočnom položaju. Zahvat uključuje primjenu lokalnog anestetika na mjestu punkcije kako bi bolesniku bilo što bezbolnije i ugodnije tijekom izvođenja zahvata. Tijekom trajanja cijelog zahvata pacijenta nadzire liječnik medicinska sestra.
  Ako se radi o dijagnostičkoj torakocentezi dobiveni uzorci šalju se na odgovarajuću laboratorijsku analizu. Tijekom izvođenja pleuralne punkcije pacijent ne smije pričati niti kašljati. Nakon zahvata pacijent najamnje dva sata mora ležati na strani punkcije.

 • Interna – Kolonoskopija, gastroskopija, UZV, EUS

  GASTROSKOPIJA

  Što je gastroskopija?
  Ezofagogastroduodenoskopija ili gastroskopija je endoskopska pretraga kojom se vizualizira gornji dio gastrointestinalnog trakta. Pretraga se izvodi pomoću aparata koji se zove gastroskop. Pregledava se jednjak, želudac te početni dio tankog crijeva.
  Prilikom gastroskopije mogu se uzeti materijali za daljnju analizu biopsijom sluznice jednjaka, želudca ili tankog crijeva.

  Priprema i tijek gastroskopije
  Na dan gastroskopije biti NATAŠTE, ne piti lijekove niti uzimati lijekove za dijabetes dok se ne obavi pretraga. Također ne žvakati žvakaće gume, bombone ili pušiti prije pretrage. Obavezno izvaditi zubnu protezu ako je mobilna.
  Prilikom dolaska na gastroskopiju potpisuje se informirani pristanak za izvođenje pretrage.
  Važno je naglasiti liječniku ukoliko ste alergični na lijekove. Neposredno prije pretrage aplicira se lokalni anestetik koji se proguta kako bi se smanjio podražaj na povraćanje odnosno kako bi se lakše podnijela pretraga.
  Pacijent zauzima odgovarajući položaj (leži se na lijevom boku) te se izvodi pretraga. Pretraga traje 5 do 10 minuta.
  Nakon pretrage ništa uzimati na usta 30 minuta radi lokalnog anestetika. Nakon gastroskopije može zaostati blagi podražaj u ždrijelu ili nadutost u trbuhu.

  KOLONOSKOPIJA

  Kolonoskopija je invazivna endoskopska pretraga kojom se pregledava debelo crijevo i završni dio tankoga crijeva. Pretraga se izvodi pomoću endoskopskog aparata koji se zove kolonoskop.

  Kako se pripremiti za kolonoskopiju
  Sedam dana prije kolonoskopije prestati uzimati preparate željeza ako ih koristite. Također prestati uzimati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (npr. Andol, Aska, Cardiopirin itd…). Izbjegavati jesti voće i povrće s kožom (kivi, grožđe, rajčica, paprika), orašaste plodove, hranu sa sjemenkama i cjelovite žitarice.
  Tri dana prije kolonoskopije obavezno prestati uzimati antikoagulantnu terapiju ako ju pijete, odnosno lijekove za spriječavanje zgružavanja krvi (npr. Varfarin, Martefain i sl.).

  Za uspješnu kolonoskopiju potrebno je pravilno pripremiti crijeva. Sredstvo za čišćenje crijeva se uzima po protokolu za čišćenje koji se dobije prilikom dogovora za zahvat. Potrebno je pridržavati se dobivenih uputa kako bi se crijevo dobro očistilo. Loše čišćenje i nepridržavanje uputa rezultira neuspješnim postupkom, liječnik može prekinuti pretragu kao i zatražiti da se ponovi ista.

  Kako se izvodi kolonoskopija?
  Nakon što se pacijent presvuče u jednokratne gaćice, zauzima odgovarajući položaj na preglednom stolu. Primjenjuje se lokalni anestetik neposredno prije početka pretrage. Tijekom kolonoskopije u debelo crijevo se upuhuje zrak pomoću kolonoskopa koji stvori osjećaj nadutosti, nelagode ili boli u trbuhu. Kako bi se olakšala pretraga potrebna je suradnja pacijenta te je moguće da se pacijent okreće u druge položaje (npr. na leđa ili na drugi bok) ili se vrši pritisak rukama na trbuh pacijenta radi lakšeg napredovanja aparata.

  Koliko traje kolonoskopija?
  Kolonoskopija traje od 15 do 60 minuta. Ovisi o mogućim zahvatima poput biopsije sluznice ili polipektomije odnosno o napredovanju aparatom što ovisi o položaju crijeva.

  ENDOSKOPSKI ULTRAZVUK (EUS/EUZ)

  Endoskopski ultrazvuk je dijagnostička pretraga poput gastroskopije.
  Koristi se instrument videoendoskop koji na vrhu ima ultrazvučnu sondu. EUS-om se vrši ultrazvučni pregled iz lumena želudca i crijeva, prikazuju se slojevi stijenke šupljih organa odnosno prikaz organa koji okružuju ultrazvučnu sondu. Endoskopski ultrazvuk podrazumijeva pregled gušterače, jetre, žuči i žučnih vodova, pripadajućih limfnih čvorova te ultrazvučni pregled stijenke želudca, jednjaka i dvanaesnika.

  Priprema i tijek
  Na dan izvođenja pretrage biti natašte, ne piti lijekove niti uzimati lijekove za dijabetes dok se ne obavi pretraga. Također ne žvakati žvakaće gume, bombone ili pušiti prije pretrage. Obavezno izvaditi zubnu protezu ako je mobilna. Prilikom dolaska na endoskopski ultrazvuk potpisuje se informirani pristanak za izvođenje pretrage. Važno je naglasiti liječniku ukoliko ste alergični na lijekove. Neposredno prije pretrage aplicira se lokalni anestetik koji se proguta kako bi se smanjio podražaj na povraćanje odnosno kako bi se lakše podnijela pretraga.
  Pacijent zauzima odgovarajući položaj (leži na lijevom boku) tijekom izvođenja pretrage. Pretraga traje 10 do 30 minuta.
  Nakon pretrage ništa ne uzimati na usta 30 minuta radi lokalnog anestetika. Nakon EUS-a može zaostati blagi podražaj u ždrijelu ili nadutost u trbuhu.

  ULTRAZVUK ABDOMENA

  Ultrazvuk abdomena je neinvazivna ultrazvučna metoda kojom se vrši ultrazvučni pregled trbušnih organa (jetra, gušterača, slezena, žučni mjehur i žučni vodovi). Također se pregledavaju organi mokraćnog sustava.

  Kako se pripremiti za UZV abdomena
  Dan prije pretrage izbjegavati hranu koja nadima, mlijeko i mliječne proizvode i gazirana pića. Za večeru se preporučuju suhi žganci. Zadnji obrok se preporuča najkasnije do 18 h dan prije pregleda, a nakon toga se može piti voda ili čaj.

  Na dan pretrage biti NATAŠTE, ništa piti niti jesti dok se pretraga ne obavi. Na dan pregleda potrebno je oprati kožu s vodom i neutralnim sapunom.
  Za UZV pregled donjeg trbuha potrebno je obavezno imati ispunjen mokraćni mjehur!
  Obavezno ponijeti ranije ultrazvučne nalaze ako isti nisu napravljeni u ovoj ustanovi.
  Snimanje trbuha se obavlja u ležećem položaju, leži se na leđima sa rukama iznad glave ili na prsima. Područje trbuha se oslobodi od odjeće te se stavi zaštitni papir za zaštitu odjeće od gela. Pregled izvodi liječnik na način da sa sondom (na kojoj se nalazi ultrazvučni gel) prelazi preko trbuha.
  Nakon obavljenog pregleda nalaz se dobije odmah.

  ULTRAZVUK SRCA ILI EHOKARDIOGRAFIJA

  Ultrazvuk srca ili ehokardiografija je bezbolna metoda pregleda srca, kojim se dobije slikovna informacija o najznačajnijim srčanim strukturama. Izvodi se tako što se ultrazvučna sonda prislanja na lijevu stranu grudnog koša pacijenta na više mjesta. Zahvaljujući odašiljanju i odbijanju ultrazvučnih valova kroz tkiva u grudnom košu, elektronskim sklopovima u aparatu, na ekranu aparata dobija se slika srca.

  Za UZV pregled srca potrebno je:
  − Na dan pregleda oprati kožu s vodom i neutralnim sapunom.
  − Prije pregleda dozvoljeno je jesti i piti.
  − Tijekom pregleda ležite na lijevom boku s lijevom rukom savijenom ispod glave, a desnom opuštenom niz desni bok.
  − Pregled će trajati od 15-30 minuta.
  − Nakon obavljenog pregleda možete obavljati svoje planirane aktivnosti.

 • Interna – Elektrostimulator srca

  UPUTE PACIJENTIMA KOD UVOĐENJA ELEKTROSTIMULATORA SRCA

  Elektrostimulator srca (ES) je uređaj koji osjeća srčane impulse te po potrebi šalje električne impulse radi aktivacije srčanog mišića. Ugrađuje se ispod kože pacijenta kako bi održavao ili povratio normalan srčani ritam.

  DAN PRIJE UVOĐENJA

  Liječnik će Vam objasniti važnost i potrebu za postavljanjem ES srca kao i odabir vrste najpogodnijeg za Vaše stanje. Objasnit će Vam se postupak i moguće komplikacije te dati na potpis informirani pristanak.
  Prije nego što Vam se ugradi ES srca potrebno je učiniti neke pretrage koje se rade na samom odjelu. To su: krvni nalazi (rutinski nalazi sa malim koagulogramom i krvnom grupom), brisevi nadzorne kulture (bris kože prsa, bris nosa, bris uške i bris pazuha). Također će Vam se na odjelu snimiti elektrokardiogram i obaviti Rtg srca i pluća ukoliko liječnik smatra da je potrebno.
  Navečer će Vas medicinska sestra okupati u antiseptičkom sredstvu ili Vam dati antiseptik da se sami otuširate.

  DAN ZAHVATA

  Na dan zahvata savjetuje se konzumacija lagano probavljive hrane, ovisno o vremenu kada će biti postavljanje. Postavit će se periferni venski kateter na koji će se aplicirati ordinirana terapija.
  Prije samog odlaska u operacijsku salu medicinska sestra će provjeriti Vaš identitet i ponijeti svu Vašu dokumentaciju. Potrebno je skinuti sav nakit, zubnu protezu, žvakače gume ili lak sa noktiju.
  Smjesti će Vas se na ležeća kolica, prekriti prekrivačem i prevesti u operacijsku kiruršku salu gdje Vas se predaje osoblju operacijske sale uz navođenje osobnih podataka, podataka o alergijama kao i o apliciranoj ordiniranoj terapiji.
  U operacijskoj sali će Vas se smjestiti na operacijski stol i na kožu spojiti elektrode radi praćenja srčanog rada za vrijeme zahvata. Nakon pripreme operativnog polja pokrit će Vas se sa zelenim sterilnim kompresama. Tada je važno dalje da mirujete i da slijedite upute medicinskog osoblja. Liječnik će anestezirati područje ispod lijeve ili desne ključne kosti injekcijama koje idu pod kožu, tako da za vrijeme zahvata nećete osjećati bol ali malo neugode je normalno. U nekim slučajevima zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Na istom mjestu napravi se mali rez. Putem vene se pažljivo postave elektrode. Zahvat se izvodi pod kontrolom rendgena. Kada je elektroda na mjestu u srcu ispituje se njezina funkcija te se spaja s ES koji se implantira pod kožu u mali džep veličine 5 cm ispod ključne kosti i zatvara s nekoliko šavova. Trajanje cjelokupnog postupka je sat, sat i pol ovisno o pacijentu.

  Po dolasku iz operacijske sale smjestiti će Vas se u bolesnički krevet. Objasnit će Vam se važnost poštede ruke na strani postavljenog ES, učiniti kompresija stavljanjem vrećice sa pijeskom na mjesto postavljanja radi ublažavanja mogućih hematoma.

  DANI NAKON ZAHVATA

  Uputiti ćemo Vas na Rtg srca i pluća radi uvida u položaj elektroda te dodatno testiranje ES srca.
  Na mjestu implantacije je moguća bol, te možete tražiti analgetik.
  Tuširanje cijeloga tijela je moguće nakon skidanja šavova (10. dan). Do tada je potrebno previjati ranu svaka dva do tri dana kod liječnika opće prakse. I dalje je važno paziti na ruku sa one strane postavljanja ES srca. Izbjegavajte brze, široke pokrete ramenom, dizanje ruke više od razine ramena, podizanje teških predmeta, teški fizički rad, spavanje na strani na kojoj je ES. U slučaju otjecanja i crvenila, temperature javiti se svome liječniku.

 • Interna – Ultrazvuk štitnjače

  ULTRAZVUK ŠTITNJAČE

  Ultrazvuk štitnjače je bezbolna, dijagnostička metoda koja se koristi za procjenu veličine, strukture i izgleda štitnjače te detekciju čvorova u štinjači.
  Na pregled se može ponijeti prijašnji nalaz ultrazvuka zbog usporedbe.
  Kod pregleda je potrebno:
  – na pregled doći u dogovoreno vrijeme
  – osloboditi područje vrata od odjeće, skinuti lančić
  – pregled se izvodi u ležećem položaju na leđima sa lagano zabačenom glavom unatrag
  – pregled se izvodi pomoću ultrazvučne sonde
  – pretraga traje oko 15 minuta

  Ultrazvuk štitnjače sa punkcijom
  – potrebno je potpisati pristanak za punkciju
  – punkcija se izvodi pod kontrolom ultrazvuka
  – za punkciju se koristi tanka igla
  – nije potrebna anestezija
  – mjesto punkcije se dezinficira
  – nakon punkcije ubodno mjesto se prekiva malim tupferom/flasterom koji se može skinuti nakon 30-tak minuta
  – nalaze citološke punkcije šaljemo na kućnu adresu

 • Biokemijski laboratorij – informacije i upute

  KONTAKT

  E-mail: laboratorij@pozeska-bolnica.hr
  Telefon: 034 254 464
  034 254 465

  RADNO VRIJEME

  LABORATORIJ Ponedjeljak – Petak od 7.00 do 15.00

  HITNA SLUŽBA Svaki dan od 0.00 do 24.00

  VRIJEME PRIJEMA VANJSKIH PACIJENATA

  Ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak od 7.00 do 9.00
  Utorak od 8.30

  VANJSKI PACIJENTI

  Nalazi se šalju CEZIH-om liječniku obiteljske medicine te nije potrebno dolaziti po nalaz u laboratorij

  UPUTE ZA PRIPREMU PACIJENATA PRIJE UZIMANJA KRVI:

  Upute za pripremu pacijenata prije uzimanja krvi.pdf

  DOSTAVA UZORAKA U SURADNE USTANOVE:

  Svaki utorak u periodu od 7.00 do 8.30 vrši se uzimanje uzoraka pacijentima koji moraju obaviti pretrage izvan našeg laboratorija.
  Uzorci se šalju u suradne klinike u Zagreb, a uzorkovanje venske krvi provodi se sukladno nacionalnim preporukama za uzorkovanje venske krvi Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu.
  Uzorci moraju u toku dopodneva istog dana biti dostavljeni u suradne ustanove.

  VAŽNA NAPOMENA:

  SVAKI UTORAK OD 7.00 DO 8.30 PACIJENTI ČIJI SE UZORCI ŠALJU VAN NAŠEG LABORATORIJA IMAJU PREDNOST PRED OSTALIM PACIJENTIMA.
  MOLIMO LIJEČNIKE DA VANJSKE PACIJENTE ČIJI SE UZORCI OBRAĐUJU U NAŠEM LABORATORIJU UTORKOM NARUČUJU OD 8. 30.

  KATALOZI PRETRAGA:

  Katalog pretraga-1.pdf
  Katalog pretraga-2.pdf

  UPUTE ZA NEPRIHVAĆANJE UZORAKA BIOLOŠKOM MATERIJALA:

  Uzorak biološkog materijala neće se prihvatiti za analiziranje u slijedećim situacijama:
  – bolesnik nije pravilno pripremljen za uzimanje uzorka
  – uzorak krvi nije uzet u odgovarajuće epruvete ovisno o traženim pretragama, pri čemu treba strogo paziti i na količinu uzete krvi (do označene razine)
  – svaki uzorak dostavljen ili uzet u laboratoriju, a nije pravilno označen, te nema odgovarajuću (jednako označenu), čitko i pravilno ispisanu uputnicu s točnim
  vremenom uzimanja uzorka
  – ne prihvaćaju se zgrušani uzorci krvi uzeti u epruvete s antikoagulansom
  – epruvete bez antikoagulansa moraju biti dostavljene u laboratorij u odgovarajućem položaju (krv nije u dodiru s čepom ) i ne smiju se miješati (hemoliza )
  – uzorci mokraće ne smiju se prenositi u epruvetama s gelom
  – ne prihvaćaju se uzorci za koje je prošlo dozvoljeno vrijeme od uzimanja do dostave u laboratorij
  – hemolitični uzorci (hemoliza in vitro) ne prihvaćaju se za određivanje K+, Mg 2+, LD, AST, ALT, alkalne fosfataze, CK, GGT, kolesterola, triglicerida, bilirubina, ukupnih proteina
  – lipemični uzorci ne prihvaćaju se za određivanje amilaze, ukupnog kalcija, željeza, LD, ukupnih proteina, hemoglobina te K+ i Na+ ako se određuju plamenom fotometrijom ili indirektnom potenciometrijom .

  UKRATKO O VAĐENJU KRVI:

  Vađenje venske krvi

  • Prije vađenja krvi poželjno je da mirujete u sjedećem položaju u čekaonici barem 15 minuta.
  • Za vrijeme vađenja krvi trebate biti u sjedećem (ili ležećem) položaju.
  • Molimo Vas za suradnju prilikom komunikacije s laboratorijskim osobljem koje će od Vas zatražiti
  • Molimo predstavite se punim imenom i prezimenom kako bismo izbjegli slučajne greške u identifikaciji.
  • Također Vas molimo da odgovorite na nekoliko pitanja laboratorijskog osoblja. Pitanja ovise o pretragama na koje Vas je uputio Vaš liječnik.
  • Ispružite jednu ruku.
  • Lagano stisnite šaku. Šaku ne trebate stiskati snažno niti „pumpati“.
  • Osoblje laboratorija dezinficirat će mjesto uboda.
  • Osoblje laboratorija stavit će Vam podvezu na nadlakticu koja je potrebna radi lakšeg pronalaženja vene.
  • Čim započne istjecanje krvi u epruvetu, podveza se treba otpustiti. Podveza može i dulje stajati ako krv sporije istječe, ali ne smije stajati dulje od 1 minute.
  • Laboratorijsko osoblje uzet će Vam onoliko uzoraka krvi koliko je potrebno s obzirom na tražene pretrage.
  • Nakon uzimanja uzorka krvi, na mjesto uboda postavlja se jastučić od vate i izvlači se igla.
  • Jastučić od vate trebate držati pritisnut na mjestu uboda barem 5 minuta kako biste spriječili nastanak podljeva.
  • Ruku je poželjno držati ispruženu, ne savijati ruku u laktu jer to pospješuje nastanak podljeva.

  Vađenje kapilarne krvi

  • Kapilarna se krv kod odraslih uzima iz prstenjaka nedominantne ruke (dešnjaci iz lijeve, ljevaci iz desne), djeci iz srednjeg prsta, a maloj djeci iz pete.
  • Za vrijeme vađenja krvi trebate biti u sjedećem položaju.
  • Molimo Vas za suradnju prilikom komunikacije s laboratorijskim osobljem koje će od Vas zatražiti da se predstavite punim imenom i prezimenom kako bismo izbjegli slučajne greške u identifikaciji.
  • Ispružite ruku dlanom prema gore.
  • Osoblje laboratorija dezinficirat će mjesto uboda i izvesti kratki, brzi ubod sterilnom lancetom.
  • Prvu kapljicu krvi treba obrisati te nakon toga početi sakupljati krv u malu epruvetu (mikroepruvetu).
  • Ako se krv sakuplja u mikroepruvetu, potrebno je ruku okrenuti dlanom prema dolje.
  • Kada se krv sakuplja u kapilaru (usku staklenu cjevčicu), potrebno je ruku držati dlanom prema gore.
  • Nakon završetka vađenja krvi laboratorijsko osoblje obrisat će mjesto uzimanja kapilarne krvi vatom.
  • Molimo Vas da laganim pritiskom vate na mjesto vađenja držite vatu dok se krvarenje ne zaustavi.

 • Transfuzija

  Odjel za transfuzijsku medicinu

  U okviru laboratorijske djelatnosti na odjelu se izvode dijagnostičke pretrage za

  – imunohematološku dijagnostiku
  – serološku dijagnostiku krvlju prenosivih bolesti
  – dijagnostiku hemostaze
  – pacijenti koju su na antikoagulantnoj terapiji ne uzimati oralnu antikoagulantnu terapiju na dan uzimanja krvi, do podizanja nalaza istog dana.
  – na vađenje krvi za navedenu dijagnostiku nije potrebno doći na tašte.
  – naručivanje nije potrebno

 • Mikrobiologija – Priprema uzoraka za pretrage

  Postupci uzimanja, dostava i pohrana uzoraka za mikrobiološke pretrage(za pacijente)

  Iskašljaj

  1. Uzima se prvi jutarnji iskašljaj nakon toalete usne šupljine.
  2. Iskašljati se iz dubine u sterilnu posudicu s navojem.
  3. Ukoliko imate zubnu protezu, potrebno je izvaditi prije iskašljavanja.
  4. Uzorak što prije dostaviti u mikrobiološki laboratorij ili ga pohraniti u hladnjak
  5. Uzimati iskašljaj tri dana za redom.

  Urinokultura

  1. Oprati vanjsko spolovilo sapunom, isprati vodom i posušiti lagano tapkajući (ne trljati)
  2. Prvi mlaz urina ispustiti u toalet.
  3. Uzeti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina u sterilnu posudicu s navojem.
  4. Ostatak urina izmokriti u toalet.
  5. Moguće je uzeti urinokulturu i nakon 4 sata ne mokrenja.
  6. Uzorak što prije dostaviti u mikrobiološki laboratorij, a ako nije moguće, pohraniti u hladnjak.
  7. U male djece uzima se urin iz vrećice, koja se stavlja nakon pažljive toalete spolovila. Vrećicu naljepiti oko spolovila i držati 30 min. Ukoliko se dijete ne pomokri, ponovo napraviti toaletu spolovila i naljepiti novu vrećicu.

  Stolica – za bakteriološku obradu

  1. Uzima se 1-2 g uzorka čvrste stolice (veličine lješnjaka) ili 2-3 ml tekuće stolice u sterilnu posudicu s navojem.
  2. Uzeti 3 različita uzorka stolice (ne isti uzorak 3 puta!)
  3. Uzorak dostaviti u mikrobiološki laboratorij najkasnije 2 sata od uzimanja, a ukoliko to nije moguće, pohraniti ga u hladnjak najduže do 24 sata.
  4. Uzorak stolice za pretragu na bakteriju Helicobacter pylori mora se obavezno dostaviti istoga dana kada je i uzet!

  Stolica na parazite

  1. U sterilnu posudicu uzme se uzorak kao i za bakteriološku obradu.
  2. Potrebno je uzeti tri uzorka tri dana za redom jer se jajašca parazita nepravilno izlučuju stolicom.
  3. Uzorak što prije dostaviti u mikrobiološki laboratorij ili ga pohraniti u hladnjak najduže do 24 sata.

  Analni otisak na Enterobius (mala dječja glista)

  1. Ujutro nakon buđenja ili dok dijete spava, bez predhodnog pranja, zalijepiti samoljepljivu traku (selotejp) na anus i čvrsto pritisnuti.
  2. Pažljivo odlijepiti traku i ponovo zalijepiti na predmetno stakalce, tako da površina bude što ravnija. Treba izbjegavati nabore.
  3. Predmetno stakalce se dobije od liječnika ili u laboratoriju.
  4. Predmetno stakalce staviti u ambalažu i što prije dostaviti u mikrobiološki laboratorij.

  Stolica za virološku obradu

  1. Uzorak stolice uzeti u prva tri dana od početka simptoma (najbolje 2 uzorka stolice unutar 24 sata).
  2. Potrebna su 2 – 3 mL uzorka tekuće stolice ili 1 – 2 g uzorka čvrste stolice (veličina lješnjaka) u sterilnoj posudici.
  3. Uzorak stolice treba odmah dostaviti u mikrobiološki laboratorij, a ukoliko to nije moguće, uzorak se može pohraniti u hladnjak najduže 24 sata.

  Ejakulat (sjemena tekućina)

  1. Oprati spolovilo sapunom i vodom.
  2. Sjemenu tekućinu sakupiti u sterilnu posudu s navojem.
  3. Dostaviti u mikrobiološki laboratorij u roku 2 sata.

  Obrisak uretre – muškarci

  1. Uzima se u laboratoriju ujutro prije prvog mokrenja ili 4 sata nakon posljednjeg mokrenja

  Krvne pretrage

  • Krv se vadi ujutro natašte od 7 do 10 sati od ponedjeljka do petka.

  • Uzorci za mikrobiološke pretrage, koje se obavljaju u vanjskim ustanovama (Zagreb), šalju se ČETVRTKOM i krv se vadi do 8 sati.

  Napomena

  Nalazi se šalju obiteljskom liječniku koji je izdao uputnicu za pretragu.
  Iznimno, nalazi se mogu podići u našem laboratoriju radnim danom od 7 do 18 sati.

  Mikrobiološki laboratorij radi svaki dan od 7 do 19 sati. Uzorci se primaju do 18 sati.

 • Kirurgija – Operacija varikoznih vena

  Operacija varikoznih vena

  Postavljena Vam je dijagnoza varikoznih (proširenih) vena nogu i preporučena Vam je operacija. Ovaj letak pojašnjava nešto više o operaciji varikoznih vena i daje odgovor na najčešće postavljana pitanja. Ako, nakon čitanja ovog letka, imate još neko pitanje ili nejasnoću, zapišite ih i raspravite na sljedećem pregledu.

  Upute – Operacija varikoznih vena.pdf

 • Kirurgija – Operacija kreiranja AV fistula

  Operacija kreiranja AV fistula

  Preporučena Vam je operacija kreiranja AV fistule zbog oštećene funkcije bubrega i predstojeće dijalize. Ovaj letak pojašnjava nešto više o operaciji AV fistule i daje odgovor na najčešće postavljana pitanja. Ako, nakon čitanja ovog letka, imate još neko pitanje ili nejasnoću, zapišite ih i raspravite na sljedećem pregledu.

  Upute – AV fistula.pdf

 • Kirurgija – Dijabetičko stopalo – letak

  Dijabetičko stopalo – letak

  Dijabetičko stopalo najčešća je kronična komplikacija šećerne bolesti koja ovisi o trajanju i kvaliteti regulacije dijabetesa. Procjenjuje se da će gotovo četvrtina pacijenata s dijabetesom tijekom života imati probleme sa stopalima.

  Dijabetičko stopalo – Informacije za pacijente

 • Kirurgija – Upute za biopsiju prostate

  PRIPREMA PRIJE PREGLEDA:

  Prije pretrage potrebno je učiniti nalaze KS, CRP, koagulogram i urin.
  Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi (Martefarin) potrebno je obavijestiti liječnika.
  Takodjer ako uzimate Andol, Aspirin, ASCA ili Cardiopirin, potrebno ga je tjedan dana prije biopsije prestati uzimati.
  Ostale lijekove nastavite normalno uzimati.

  Dan pred pretragu uzimati laganu hrani i piti dosta tekućine, te uzeti ujutro dvije tablete Dulcolax-a. Na dan biopsije uzeti lagani doručak i popiti pola litre čaja.

  Na dan zahvata javite se u urološku ambulantu s putnicom za dnevnu bolnicu, učinjenim laboratorijskim pretragama i ranijim nalazima.

  Zahvat se radi ambulantno. Komplikacije nisu česte, niti teške.

  Komplikacije koje mogu nastati nakon biopsije :

  Može se pojaviti krv u mokraći, stolici ili spermi. Pojava je prolazna obično traje jedan dan. Potrebno je unositi dosta tekućine u organizam i smanjiti tjelesni napor.
  Ako krvarenje potraje duže ili je jače, ukoliko dobijete povišenu temperaturu ili nastupe poteškoće pri mokrenju ili uopće ne možete mokriti, javite se u urološku ambulant ili dežurnu službu.

 • Kirurgija – Upute bolesniku za davanje urina za citološku analizu

  Tri radna dana uzastopno (pon-ut-srij; ut-srij-čet; srij-čet-pet) potrebno je doći na odjel patologije u vremenu od 7,00 do 9,00.
  Prvi jutarnji urin izmokriti kod kuće u školjku, zatim obaviti higijenu spolovila, popiti tekućine i doći na odjel patologije.

  Urin za citološku analizu važno je dati na pravilan način:
  Prvi mlaz drugog jutarnjeg urina izmokriti u školjku, vanjske dijelove spolovila razmaknuti prstima slobodne ruke kako bi mlaz urina išao direktno iz otvora mokraćne cijevi u posudicu bez ispiranja sluznice vanjskog spolovila, potrebno je napuniti posudicu do polovine urinom, zatvoriti posudicu i predati ju u laboratorij.

  Žene za vrijeme mjesečnice ne bi trebale davati urin za citološku analizu zbog lažno pozitivnog nalaza eritrocita u urinu.

  Napomena: Potrebno je urin dostaviti u roku od 30 minuta.

 • Kirurgija – Upute BCG

  Upute za bolesnike kod primjene imunoterapije

  ImmuCyst ili OncoTice su lijekovi koji se primjenjuju za liječenje karcinoma koji se nalazi na površini mokraćnog mjehura kao i za sprječavanja vraćanja tumora mokraćnog mjehura. Primjena ImmuCysta/OncoTicea u mokraćni mjehur potiče Vaš organizam u borbi protiv tumora mokraćnog mjehura. Ova vrsta liječenja naziva se imunoterapija.
  Molimo Vas da nas upozorite ako ste:
  • nedavno prošli zračenje ili trošili lijekove koji utječu na Vaš imunitet (kortikosteroidi, ciostatici, monoklonska antitjela)
  • trenutno pod antibiotskom terapijom
  • na redovitoj terapiji varfarina, aspirina ili klopidogrela (antikoagulantna terapija)
  • postoji vjerojatnost trudnoće ili dojite
  • liječeni od tuberkuloze ili ste sada u fazi liječenja
  • na terapiji za autoimune bolesti
  • imate umjetnu srčanu valvulu, zalistak
  • imate ugrađen stent koronarnih arterija
  • imate ugrađen srčani pacemaker ili defibrilator
  • imate ugrađen umjetni zglob
  • imate ugrađen umjetni presadak krvne žile
  • imate ugrađen neurokirurški shunt, premosnicu
  • imate ugrađen bilo koje drugo implantirano strano tijelo
  • imali ranije ili aktualne MRSA infekcije
  • u stanju po transplantaciji rožnice, neurokirurškog presatka (DURAL) ili injekcije humanog hormona rasta

 • Kirurgija – Upute za bolesnike nakon operacije krajnika

  Upute za bolesnike nakon operacije krajnika

  Oporavak nakon operacije krajnika je vrlo zahtjevan stoga su pravilna prehrana i mirovanje ključni za brz i učinkovit oporavak. Hrana koju konzumirate može značajno utjecati na tijek oporavka, pružajući neophodnu energiju i nutrijente koje tijelo treba za zacjeljivanje, a s druge strane smanjuje rizik od krvarenja.

  PREHRANA:

  – treba uzimati puno tekućine
  – 8 dana jesti mekanu hranu umjerene temperature što podrazumijeva voćne jogurte, pudinge, povrtne juhe, pire krompir, mljeveno meso, tjesteninu, svježi sir, palačinke, pasirano voće i povrće…
  – treba izbjegavati krutu, kiselu, vruću i pikantnu hranu, alkoholna i gazirana pića

  OSTALE PREPORUKE:

  – izbjegavati težu fizičku aktivnost do prve kontrole
  – postoperativno se javlja bol pri gutanju sline, tekućine i hrane stoga preporučamo redovito uzimanje analgetika prema savjetu liječnika
  – može se javiti lagana bol u ušima koja ne treba zabrinjavati jer se obično radi o refleksnoj boli uzrokovanoj samom operacijom
  – kontrola za 10 dana u rezerviranom terminu s izdanom uputnicom

  Ukoliko se primijeti svježa krv u slini, odmah se javiti u bolnicu

 • Kirurgija – Upute za male kirurške zahvate

  Upute za male kirurške zahvate

  Ovisno o kirurškom problemu bolesnika u našoj ustanovi obavljamo male kirurške zahvate prema o mišljenu kirurga. Svaku manju operaciju radimo u lokalnoj anesteziji, što omogućava da bolesnik prije dolaska na prethodno dogovoreni zahvat smije jesti i piti tekućine.

  – Zahvati se obavljaju ambulantno, 3x tjedno, utorkom, srijedom i petkom s početkom rada od 11:00 sati.

  – Za narudžbu termina malog zahvata potrebno prethodno izvaditi uputnicu od izabranog liječnika opće prakse – D1 uputnica.

  – Prema narudžbenici dogovorenog termina doći 15 min. ranije, te se upisati kod administratora za upis kirurške poliklinike.

  Za promjene termina nazvati na broj 034/254-497, svaki radni dan od 7 do 15 sati.

 • Kirurgija – Upute za bolesnike nositelje urinarnog katetera

  Upute za bolesnike nositelje urinarnog katetera

  Postavljeni urinarni kateter kod bolesnika može uzrokovati infekciju mokraćnih puteva.
  Kako bi rizik sveli na najmanju moguću mjeru preporučamo:
  • obavezno uzimanje tekućine (do 1,5 litre dnevno), voda, urološki čaj ili čaj od brusnice
  • pražnjenje vrećice provodi se kada je vrećica puna do dvije trećine cijelog volumena
  • vrećica sa urinom mora biti obješena o krevet u držaču za vrećicu, ispod razine tijela bolesnika no nikako ne smije stajati na podu
  • prilikom promjene vrećice, mjesto na vrećici koje se spaja s urinarnim kateterom mora se dezinficirati alkoholnim dezinficijensom
  • smijete se tuširati, urinarni kateter neće pri tome ispasti iz mjehura
  • spolovilo, na mjestu ulaska urinarnog katetera mora se prati u tekućoj vodi sa sapunom svakodnevno
  • vidljivi, vanjski dio katetera potrebno je barem jednom dnevno oprati blagim sapunom i toplom vodom sve do ulaska u mokraćnu cijev
  • u slučaju potrebe uzimanja uzorka urina iz trajnog urinarnog katetera potrebno je zatražiti pomoć patronažne sestre
  • vrećicu je potrebno promijeniti svaka 3 dana (za besplatne vrećice doznaku Vam može izdati Vaš obiteljski liječnik)
  • Sve postupke i manipulacije treba obavljati čistim rukama. Prije svega, treba ih dobro oprati sapunom i vodom i koristiti jednokratne rukavice.
  • Žene nakon pražnjenja crijeva, pranja i brisanja papirom trebaju to obaviti od naprijed prema natrag, kako bi se spriječilo ulazak bakterija iz rektuma u kateter i urinarni trakt.
  • Muškarci obvezno trebaju prevući kožicu na spolovilu, oprati toplom vodom i sapunom (istuširati se), posušiti i kožicu vratiti nazad.
  • Uvijek držite vrećicu za urin ispod razine mjehura dok hodate ili sjedite kako se urin iz vrećice ne bi vraćao u mjehur
  • Pazite da ne zapnete crijevom vrećice ili da ga ne potežete jer na taj način kateter možete izvući iz mokraćnog mjehura i izazvati krvarenje
  • Urinarni kateter se mijenja svaka 3 tjedna u urološkoj ambulanti ili kod svog obiteljskog liječnika
  • Pratiti količinu unosa tekućine, količinu i izgled urina. Ako je urin tamnije boje ili s ”krpicama” treba povećati unos tekućine.
  • Ako postoji krv i znakovi upale spolovila (crvenilo i peckanje spolovila) treba se obratiti obiteljskom liječniku radi moguće infekcije.
  • Možete umjesto vrećice koristiti čep za katetere. Ukoliko Vam padne na nečistu površinu, morate upotrijebiti novi (uvijek imajte rezervni čep kod kuće).
  • Pazite kad vadite čep iz katetera da ne dodirujete dio koji ulazi u kateter, unutarnji dio izlaznog dijela katetera (čep držite u ruci, ne odlažite ga).

  Javite se ranije liječniku ako primijetite:

  • Smanjenje ili prestanak mokrenja (na kateter, duže od dva sata)
  • Ispadanje katetera
  • Krv u urinu (u vrećici vidljiva)
  • Povišenje temperature tijela iznad 38.0 C i tresavice
  • Ako vam je bolan i otečen testis
  • Da je zaštopan kateter
  • Da mokraća obilno curi pored katetera

 • Neurologija – Upute za EMNG

  Što je EMNG pregled?

  EMNG (elektromioneurografija) je dijagnostička eletrofiziološka pretraga funkcije mišića i perifernih živaca koja otkriva njihovo oštećenje i bolest, a indicira se na osnovu neurološkog pregleda i/ili rezultata specijalističke obrade koji jasno ukazuju na oštećenje. EMNG se sastoji od elektroneurografije (ENG) i elektromiografije (EMG).
  ENG je pretraga kojom se analizira funkcija perifernih živaca. Dobiveni rezultati ukazuju na visinu mjesta i tip oštećenja perifernih živaca. Tijekom ispitivanja brzine provodljivosti živaca koriste se električni stimulansi na određenim točkama ruku i nogu, pri čemu se može osjetiti lagano peckanje.
  EMG daje prikaz stanja mišića i pokazuje jesu li slabost ili gubitak mišićne mase posljedica bolesti živaca ili samog mišića. Pretraga se izvodi pomoću tanke igle elektrode, a pregled je minimalno invazivan. U rijetkim slučajevima na mjestu uboda igle može nastati mali hematom.
  EMNG obradu obavlja liječnik specijalist neurolog uz pomoć medicinske sestre/tehničara. Pregled traje oko 30 do 45 minuta ovisno o stanju pacijenta, bolesti i opsežnosti pregleda. Za uspješno obavljenu pretragu neophodna je suradnja bolesnika.

  Kako se pripremiti za EMNG?

  Koža ekstremiteta treba biti čista, bez korištenja ulja i krema za tijelo. Potrebno je donijeti popratnu medicinsku dokumentaciju.

 • Neurologija – Priprema pacijenta za EEG dijagnostičku pretragu

  Elektroencefalografija (EEG)

  – neivazivna (bezbolna), neurološka dijagnostička pretraga kojom se registrira mozgovna električna aktivnost pomoću EEG uređaja.
  – uz standardni EEG radi se i snimanje nakon noćnog bdijenja (deprivacije sna) koje može biti djelomično ili cjelonoćno, (uz preporuku liječnika).

  Priprema pacijenta:

  – dan ranije prije pretrage pacijent treba oprati kosu
  – ne koristiti kozmetičke preparate (losion, gel, lak), jer to bitno utječe na kožni otpor.
  – prije snimanja potrebno je jesti odnosno ne doći praznog želudca
  – samo iznimno i na preporuku liječnika uzeti redovnu terapiju

  Postupak snimanja:

  – snimanje se obavlja putem elektroda složenih u kapi
  – električna provodljivost se poboljšava se kontaktnim sredstvima (gel, pasta).
  – snimanje se obavlja u ležećem ili sjedećem položaju (ovisi o stanju pacijenta)
  – snimanje se obavlja u stanju budnosti, otvaranjem i zatvaranjem očiju, fotostimulacije i hiperventilacije (metode provokacije).
  – snimanje traje 20 do 30 minuta
  Važno je znati da je EEG potpuno bezopasna pretraga i da ne ugrožava pacijenta,
  stoga nema mjesta napetosti, tjeskobi pa i strahu kojeg mnogi pacijenti osjećaju.

 • Neurologija – Upute za TCD

  Transkranijalni dopler (TCD) i dopler karotida (CDFI)

  TCD i dopler karotida (CDFI) je neurološki ultrazvučni pregled krvnih žila glave i vrata.

  Prikazuje veličinu i stanje stijenke krvnih žila zaduženih za prehranu mozga i analizu cirkulacije

  krvi.

  Ove pretrage se rade kod bolesti krvnih žila glave i vrata, vrtoglavica, šumova u glavi i

  u ušima, smetnji pamćenja, glavobolja, a na zahtjev liječnika obiteljske medicine ili neurologa.

  Pretraga su bezbolne, te traju svaka oko 20 min.

  Za pregled se preporuča imati čistu kosu i kožu vrata (bez gela, laka za kosu, krema i pudera), te

  je potrebno skinuti nakit (lančić ili ogrlicu).

  Naručivanje se vrši uz izdanu uputnicu, preko centralnog naručivanja bolnice ili od strane

  izabranog liječnika obiteljske medicine.

 • Rodilište – Upute za rodilje

  Upute za rodilje

  Otpust

  Otpust s Rodilišta se unaprijed planira i o njemu Vas/obitelj pravovremeno obavještavamo. Obično je 2. ili 3. dan po porodu, nakon carskog reza 4. ili 5. dan po operaciji. Kod otpusta potrebno je donijeti auto sjedalicu, odjeću za dijete, ali i odjeću i obuću za majku.
  Dobit ćete Iskaznicu imunizacije djeteta i Otpusno pismo za dijete te Otpusnicu i Otpusno pismo za majku. Bolnički administrator šalje prijavu rođenja djeteta u matični ured, koju oba roditelja po izlasku iz bolnice trebaju potvrditi unutar 30 dana.
  Do kontrole pedijatra Vas posjećuje i nadzire patronažna sestra (uglavnom 1. posjeta već unutar 24 sata po otpustu s Odjela). Za majku je potrebna kontrola 6 tjedana po porodu kod nadležnog ginekologa.

  U rađaonici je rodilji dozvoljeno korištenje mobilnog telefona te ih na isti možete kontaktirati.

  Informacije o rodilji dok je u rađaonici mogu se dobiti na tel. 034/254-425.
  Informacije o novorođenčadi se daju majkama u vrijeme pedijatrijske vizite.

  Molimo Vas da se pridržavate uputa osoblja i kućnog reda kako bi i Vama i nama Vaš boravak u Rodilištu ostao u lijepom sjećanju.
  Vaše primjedbe, sugestije i pohvale su dobrodošle i mogu nam biti samo od pomoći.

  Poštovani roditelji!

  Očekujemo Vas i Vaše novorođenče u Odjelu za ginekologiju i porodništvo s rađaonicom (Rodilište) u Požegi, Osječka 107.
  Rodilište se nalazi na zadnjem katu nove bolničke zgrade. Poželjno je da torba za Rodilište bude spremna mjesec dana prije termina poroda, a najkasnije dva tjedna prije.
  Prijem rodilja odvija se u trudničkoj pripremi na samom ulazu na odjel rodilišta s rađaonicom.

  Ukoliko je porođaj u tijeku, bit ćete smješteni u rađaonski odjeljak. Prije smještanja u rađaonski odjeljak, primalja pripremi rodilju za porod tako da učini toaletu spolovila (odstranjivanje stidnih dlaka, pranje spolovila) i po potrebi rektalnu klizmu (pražnjenje debelog crijeva stimulirano ulijevanjem tekućine). Presvlači se u spavaćicu, a odjeću i obuću predaje pratnji. Nakon pražnjenja debelog crijeva i tuširanja (postupak traje 30-45 min), rodilja se smješta na rađaonski krevet gdje se promatra, pregledava i porađa.
  Ukoliko je prerani stadij poroda za rađaonski odjeljak ili je potrebna intenzivna opservacija zbog bilo kojeg razloga, rodilja se smješta u predrađaonicu – dio u sklopu rađaonskoga trakta sa 2 kreveta za porađanje i sanitarnim čvorom.

  Ukoliko porodu nazoči pratnja (otac djeteta), nužno je dostaviti potvrdu o odslušanom trudničkom tečaju. Pratnja dolazi na porod kada ju rodilja pozove u dogovoru s liječnikom ginekologom. Pratnja se oprema za nazočnost porodu u garderobi za očeve – presvlači se u odjeću za rađaonicu, ostavlja osobne stvari u garderobnom ormaru kojega zaključa, a ključić nosi u džepu. U sklopu garderobe za očeve je i sanitarni čvor.

  Kada se odluči ući u rađaonicu, očekuje da će ponašanje biti u skladu s pravilima rađaonice.

  Neposredno nakon poroda djetetu se podveže pupak stezaljkom, izmjeri se težina, duljina i opseg glavice te se ostvaruje kontakt „koža na kožu“ (cijelo vrijeme boravka u rađaonici nakon poroda, cca 2 sata) i potom slijedi prvi podoj. Dva sata po porodu odlazite iz rađaonice na Odjel .

  Jutarnja njega rodilja, trudnica i novorođenčeta na Rodilištu započinje u 5h, a sastoji se od mjerenja tjelesne temperature, krvnog tlaka, namještanja kreveta, jutarnje higijene te podjele terapije.
  Jutarnja vizita liječnika ginekologa je u 7h (vikendom u 8h), vizita liječnika pedijatara je od 8h, doručak oko 9h, otpusti započinju od 10h, ručak je oko 12,30h, popodnevna njega je u 14h, večera oko 17,30h, večernja vizita u 19h.

  Posjete su dozvoljene svakim danom od 15-16h.

  U cilju zaštite majki i novorođenčadi posjete na Odjelu rodilišta – dozvoljene su samo jednoj osobi do 15min, odnosno ocu novorođenčeta ili osobi iz uže obitelji prema izboru rodilje uz pismenu suglasnost rodilje na predviđenom obrascu.
  Nije dozvoljeno donošenje svježeg cvijeća kao ni plišanih igračaka.

  Zdravo donošeno novorođenče rođeno nakon nekompliciranog vaginalnog poroda boravi u sobi zajedno s majkom 24 sata dnevno (rooming-in). Novorođenčad rođena carskim rezom, čije su majke na Odjelu rodilišta, stavljaju se kontakt „koža na kožu“ čim stanje majke dozvoli. Majkama koje su premještene u Jedinicu intenzivnog liječenja, kontakt „koža na kožu“ i prvi podoj omogućuju se onda kada je njihovo zdravstveno stanje stabilno.

  Novorođenčad se hrani samo majčinim mlijekom, osim u slučajevima kada to iz medicinskih razloga nije moguće. Zajednički boravak omogućuje majci dojenje djeteta kada ono to želi, odnosno pokazuje znakove gladi.

  Naše će Vam osoblje pomoći oko dojenja, podučiti Vas tehnici dojenja, savjetovati Vas i podupirati.
  Molimo Vas ne donosite bočice za hranjenje i dude varalice na odjel- ukoliko je potrebna nadohrana ili ste odlučili ne dojiti svoje dijete, na Odjelu rodilišta ćemo Vam omogućiti sve što je potrebno za Vaše novorođenče.

  O novorođenčadi vode brigu liječnici pedijatri, primalje i medicinske sestre.

  Ukoliko je zdravstveno stanje novorođenčeta narušeno i potreban je stalni zdravstveni nadzor, novorođenče se premješta na Odjel za pedijatriju, a majka dojilja se otpušta s Rodilišta i ima mogućnost boraviti na Pedijatriji uz novorođenče kako bi nastavila dojenje čim njeno zdravstveno stanje i oporavak nakon poroda to dozvoljavaju.
  Dok majka ne bude u mogućnosti biti uz dijete, izdojeno mlijeko se dostavlja na Odjel za pedijatriju.

  Na Rodilište nije potrebno donositi pelene za djecu niti odjeću za novorođenčad. Na Odjelu rodilišta trudnice i rodilje mogu imati vlastite spavaćice, papuče i kućne ogrtače, ali u rađaonici je obvezna odjelna spavaćica i papuče.
  Preporučujemo Vam da ponesete pribor za osobnu higijenu, jednokratne mrežaste gaćice, higijenske uloške, spavaćice s gumbićima na prednjoj strani, grudnjak ili potkošulju za dojenje, jastučiće za dojenje, ručnike (male i velike), papuče.

 • Fizikalna terapija

  ODJEL FIZIKALNE MEDICINE I REHABILITACIJE

  Korisnici Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije bi se trebali pridržavati slijedećeg:

  – ponijeti iskaznicu za fizikalnu terapiju (dobivenu prilikom naručivanja)
  – pridržavati se redovitog dolaska u određenom terminu naznačenom na dobivenoj iskaznici
  – osigurati uputnicu D1 od liječnika obiteljske medicine
  – za fizikalnu terapiju potrebna je ugodna odjeća ( trenirka, majica, čarape )
  – potrebno je ponijeti rezervnu odjeću ukoliko bude potrebno presvlačenje te obavezno ponijeti ručnik
  – korisnici kojima je ordinirana hidroterapija – bazen, ponijeti ručnik, kupaći kostim (žene), kupaće gaćice (muški), kapu za kosu te papuče koje će koristiti od tuša do bazena.
  – ne koristititi gel za tuširanje prije ulaska u bazen.
  – neurorehabilitacija djece – roditelji trebaju ponijeti torbu s rezervnom odjećom i svim potrebnim stvarima ( gaze, ručnici, pelene, kreme za dijete…)
  – manualna limfna drenaža – korisnici trebaju ponijeti set za bandažiranje (koji dobiju na osnovu doznaka), ljepljivu traku (tape), ručnik, mlijeko za tijelo

  Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti obaviti fizikalnu terapiju u dogovorenom terminu, istu otkazuju osobnim dolaskom ili na broj telefona 254 – 456.

 • Patologija

  UPUTE ZA OBITELJ PREMINULIH U BOLNICI

  – član uže obitelji preminulog pacijenta treba se javiti na odjel gdje je pacijent preminuo

  – zatim se javiti u administraciju Odjela za patologiju i citologiju ( radnim danom 8 – 15 h) gdje je potrebno dati podatke o preminuloj osobi zbog izdavanja POTVRDE O SMRTI i DOZVOLE ZA POKOP

  – POTVRDA O SMRTI se službenim putem dostavlja u matični ured

  – s DOZVOLOM ZA POKOP umrle osobe treba se javiti pogrebnom poduzeću

  – POGREBNIK uz pismenu punomoć člana uže obitelji preminulog može dati podatke za obitelj te dobiti DOZVOLU ZA POKOP

  UPUTE ZA CITOLOŠKE PRETRAGE URINA I SPUTUMA

  -donijeti urin/sputum 3 dana za redom ( radnim danom od 8- 13 h )

  -urin/sputum se donose u sterilnim posudama kupljenim u ljekarni

  (Napomena – donosi se drugi svježi urin, urin / iskašljaj se donose u što kraćem roku u citološki laboratorij)

 • Psihijatrija

  PSIHIJATRIJA

  Pregledi pacijenata/klijenata koji su upućeni iz Poliklinike Intermed i Medicine rada Dom zdravlja Požega za psihijatrijski pregled za vozače kao i psihijatrijski pregled za držanje i nošenje oružja obavljaju se svaki radni dan od 09:00 do 14:00 bez prethodne narudžbe. Obavezno je prije pregleda psihijatra potrebno obaviti psihologijsko testiranje i priložiti uputnicu uz karton za liječnički pregled koji se izdaje u Medicini rada Dom zdravlja Požega ili u poliklinici Intermed, te donijeti psihijatrijsku medicinsku dokumentaciju ako ste negdje prethodno liječeni.

  Dnevna bolnica psihijatrije

  je organizirana svaki radni dan od 8 do 14 sati. Liječenje se provodi nakon prethodne upute nadležnog psihijatra i uz dogovor.
  Zabranjuje se snimanje i fotografiranje za vrijeme boravka u Dnevnoj bolnici psihijatrije.

  Ogledni klub liječenih alkoholičara (OKLA)

  OKLA dnevne bolnice je organiziran u okviru Dnevne bolnice psihijatrije na uputnicu i uz prethodnu uputu od nadležnog psihijatra i uz dogovor na tel. 254 – 552.
  OKLA tijekom ljetnog računanja vremena radi od 20 – 22 sata, tijekom zimskog računanja vremena od 19 do 21 sati uz dogovor na tel. 254 – 552.

 • Radiologija – Radiološka dijagnostika (MR/CT/UZV/RTG) – Upute za pacijente

  ODJEL ZA KLINIČKU RADIOLOGIJU – Upute za pacijente

  Radiološke pretrage su danas sastavni dio suvremene medicinske dijagnostike u postavljanju dijagnoze i liječenju.

  Odjel za kliničku radiologiju u svom sastavu ima različite vrste slikovnih prikaza:
  – Klasična radiologija
  – Kompjutorizirana tomografija-CT
  – Magnetska rezonancija-MR
  – Mamografija
  – Denzitometrija
  – Ultrazvuk

  Klasična radiologija, CT, Mamografija i Denzitometrija koristi ionizirajuće zračenje-X zrake, koje svojim prolaskom kroz snimani dio tijela dolaze na prijemnik i njihovom obradom se stvara slika snimanog dijela.

  U suvremenoj radiologiji se koriste kontrastna sredstva za bolji prikaz snimanog organa.

  Klasična radiologija:

  Vrši se snimanje skeleta,srca i pluća,kontrastne pretrage probavnog i urinarnog trakta.
  Za kontrastne pretrage probavnog trakta je potrebno biti natašte.
  Za Intravensku urografiju je potrebna priprema:
  -doručak: lagani doručak
  -ručak: samo juha
  -užina: suha palenta/žganci nakon kojih popiti dosta čaja.
  -večera: samo čaj
  Od užine do prije spavanja popiti 2-2,5 l čaja.
  Na dan pretrage biti na tašte.
  Dva dana prije snimanja i dva dana poslije snimanja ne uzimati oralne hipoglikemike na bazi metformina.
  Nalaz kreatinina da ne bude stariji od 7 dana.

  Kompjutorizirana tomografija – CT

  Snimanje se vrši u tankim slojevima koji se računalnom obradom slažu u cjelinu.
  Za snimanja glave, krvnih žila, grudnog koša, trbuha i zdjelice je potrebna upotreba kontrastnog sredstva i nalaz kreatinina da nije stariji od 7 dana.Kod ovih pretraga na dan snimanja biti na tašte i
  dva dana prije snimanja i dva dana poslije snimanja ne uzimati oralne hipoglikemike na bazi metformina.
  Sa sobom ponijeti svu postojeću medicinsku dokumenatciju.

  Magnestka rezonancija – MR

  Magnetska rezonancija za nastanak slike ne koristi ionizirajuće zračenje.
  Pri MR snimanju tijelo je smješteno u snažnom magnetskom polju koje djeluje na dijelove stanice tkiva (protone), slažući ih u određeni red.Radiofrekventnim valom ih pomiče iz ravnoteže i njegovim prestankom protoni predaju višak energije okolini,koju računalna obrada pretvara u sliku.

  Prije snimanja je potrebno ispuniti upitnik o sigurnom ulasku u magnetno polje.
  Potrebno je skinuti sve metalne dijelove: nakit,sat,zubnu i slušnu protezu.
  Ponijeti nalaz kreatinina ne stariji od 7 dana kod snimanja dojke,abdomena,zdjelice i mozga postoperativno.
  Nužno je obavijestiti osoblje o mogućim metalnim stranim tijelima i op.zahvatima.
  Sa sobom ponijeti svu postojeću medicinsku dokumentaciju.

  Snimanje djece do 3 godine starosti zahtjeva posebnu pripremu.
  Poslije 3 sata ujutro dijete držati budno.Imati uputnicu za pedijatra u slučaju potrebe lagane sedacije.

  Mamografija

  Nezaobilazna pretraga u pregledu dojke koja se obavlja na rendgenskom aparatu mamografu.
  Preporuka je da žene prvu mamografiju obave nakon četrdesete godine.Idealno vrijeme snimanja je između 7-og i 10-og dana ciklusa.

  Denzitometrija

  Svojim prikazom gustoće kostiju je sastavni dio prevencije i liječenja osteoporoze.
  Prije snimanja se mjeri visina i tjelesna težina za izračunavanje tjelesnog indeksa.
  Za snimanje nije potrebna posebna priprema.

  Ultrazvuk

  Upotrebom zvučnih valova visokih frekvencija se stvara slika unutarnjih organa i tkiva.
  Pretraga se upotrebljava za pregled štitnjače,vrata,dojki,zglobova,mišića i trbuha.
  Za snimanje nije potrebna posebna priprema,osim kod UZV trbuha.Priprema je slijedeća:
  -doručak:lagani doručak
  -ručak:samo juha
  -užina:suha palenta/žganci nakon kojih popiti dosta čaja.
  -večera:samo čaj
  Od užine do prije spavanja popiti 2-2,5 l čaja.
  Na dan pretrage biti na tašte.
  Kod izvođenja punkcija i biopsija je potrebna posebna priprema za koje se upute dobiju prilikom naručivanja.

  Konzultacije radiologa:

  Svaki radni dan 14:00 – 15:00 na telefon 034/254-553

 • Pedijatrija – Informacije

  ODJEL ZA PEDIJATRIJU S NEONATOLOGIJOM

  Ukoliko je Vaše dijete primljeno na dječji odjel, informacije o djetetu možete dobiti svaki radni dan od 13 – 14 sati od liječnika na odjelu ili putem telefona na brojeve 254-445 ili 254-579.

  Za vrijeme boravka u bolnici djeteta starosti do tri godine jedan od roditelja može biti uz dijete 24 sata, dok za dijete starosti od 3 do 7 godina može biti u bolnici jedan od roditelja tijekom dana.

  Posjete su radnim danom od 16 -17 sati, te nedjeljom i blagdanom od 10 – 11 sati.
  Broj posjeta je ograničen na 1- 2 osobe.

  Otpust pacijenata iz bolnice je od 13 – 14 sati.

  Molimo ne donosite hranu djetetu osim u dogovoru s osobljem.

  Također molimo da ne dovodite drugu djecu u posjet bolesnom djetetu.

 • Pedijatrija – Vaše dijete mora u bolnicu. Što sada?

  Vaše dijete mora u bolnicu. Što sada?

  Boravak u bolnici za svakog je čovjeka nagla promjena svakodnevnog načina života. Djeca na nju reagiraju znatnom uznemirenošću. Stoga dajemo niz savjeta koji će djetetu i vama (roditeljima i pratiteljima) olakšavati boravak u bolnici, pridonijeti uspjehu liječenja i pomoći bržem povratku svakodnevnom životu nakon izlaska iz bolnice.

  Upute – Vaše dijete mora u bolnicu.pdf

 • Pedijatrija – Upute za pedijatrijske preglede

  Upute za pedijatrijske preglede

  Saznajte sve o pretragama koje vršimo na odjelu, kako pripremiti dijete za pojedinu pretragu i sl. (kardiološki pregled, slušanje – auskultacija, EKG, Ehokardiografija, Holter, Elektroencefalografija EEG, CT, MR, EFGD, UZV pretrage, Prick test, Spirometrija).

  Upute – pedijatrijski pregledi.pdf

 • Pedijatrija – Upute o smještaju djeteta u bolnici

  Upute o smještaju djeteta u bolnici

  Ove upute namijenjene su Vama koji ćete boraviti uz svoje dijete u bolnici tijekom 24 sata, a pisane su kako bi Vašem djetetu i Vama olakšale boravak u bolnici i učinile ga što ugodnijim. Znamo da ste jako zabrinuti kada je Vaše dijete bolesno, a osobito onda kada bolest zahtijeva ostanak djeteta u bolnici. Uvjeravamo Vas da ćemo učiniti sve da oporavak bude brži, a hospitalizacija traje što kraće.

  Upute – Smještaj djeteta u bolnici.pdf

 • Dijetetika – Prehrambene preporuke za pacijente

  Prehrambene preporuke za pacijente

  Navedene preporuke o prehrani namjenjene su pacijentima koji imaju potrebu prilagoditi svoju prehranu s obzirom na svoje trenutno zdravstveno stanje. Liječnik u bolnici određuje dijetoterapiju sukladno njenoj namjeni. Nakon otpusta iz bolnice mnogi pacijenti i dalje trebaju nastaviti s dijetalnom prehranom kakvu su dobivali u bolnici. Iz te potrebe proizašle su ove preporuke, kako bi pacijenti dobili što jasnije informacije o načinu prehrane koji je preporučen za njihovu bolest.

  Preporuke za prehranu.pdf
  Dijabetička dijeta.pdf
  Dijeta bez glutena.pdf
  Dijeta za akutni proljev I.pdf
  Akutni kolecistitis.pdf
  Kronična bolest jetre.pdf
  Ulkusna dijeta.pdf
  Upalne bolesti crijeva.pdf
  BILIJARNO-PANKREATIČKA DIJETA.pdf

Pitajte nas


  Ime i prezime: (obavezno)

  Email: (obavezno)

  Naslov:

  Poruka:

  *Uvjeti korištenja i pravila privatnosti:
  https://www.pozeska-bolnica.hr/uvjeti-koristenja-i-privatnost-podataka/