• Vrijeme posjeta bolesnicima

  POŽEGA – Vrijeme posjeta:

  svaki dan od 10:00 – 18:00 za roditelje,
  za ostale radnim danom od 16:00 – 17:00 sati,
  osim nedjelje kada su posjete od 10:00 – 11:00

 • Radiologija – Radiološka dijagnostika (MR/CT/UZV/RTG) – Upute za pacijente

  Radiološka dijagnostika (MR/CT/UZV/RTG) – Upute za pacijente

  Svaki bolesnik se upisuje samo za jedan pregled. Ukoliko je na uputnici naznačeno više pregleda nužno je to napomenuti prilikom naručivanja! Bolesnici koji se naruče na jedno snimanje a imaju više snimanja navedenih na uputnici moraju se naručiti na drugi pregled u drugom terminu.

  U P O Z O R E NJ E
  – Ionizirajuće zračenje kojem su bolesnici izloženi prilikom snimanja na RTG i CT uređajima može biti opasno po zdravlje.
  – Ukoliko postoji mogućnost trudnoće, obvezno se javite inženjeru ili liječniku. Magnetno polje kod MR snimanja ne može biti isključeno.
  – Zabranjeno je ulaziti u prostoriju gdje se nalazi MR uređaj s metalnim predmetima (novac, ključevi, mobitel, …).
  – Bolesnici su dužni ukloniti sav nakit, naočale, privjeske i druge metalne predmete s tijela prije ulaska u prostorije gdje se nalazi MR. Nužno je upozoriti osoblje na sve ugrađene proteze i metalne dijelove (umjetni zubi i zubala, osteosinteze, umjetni zglobovi, šrapneli, …) , elektrostimulatore srca ili slično.
  – Nepoštivanje ovih i ostalih dostupnih preporuka može biti opasno i odjel ne može preuzeti odgovornost u slučaju nepoštivanja tih preporuka.
  – Bolesnici su obvezni donijeti prethodne snimke i sve nalaze s prethodnih snimanja (RTG, UZ, mamografija, CT, MR,…) i pregleda liječnika. Bolesnici s nepotpunom ili bez dokumentacije mogu biti vraćeni.

  Pripreme bolesnika za preglede:
  – Irigografija, UZV abdomena, urografija, CT trbuha – potrebno priprema prema uputama odabranog liječnika. U slučaju nejasnoća nazvati na odjel.
  – MSCT trbuha i/ili zdjelice, MSCT angiografije, kontrolni pregledi kod tumorskih bolesnika – potrebno doći s nedavnim nalazima funkcije bubrega

  Davanje kontrasta na RTG i CT snimanju može izazvati reakciju zbog preosjetljivosti na kontrastno sredstvo. Ukoliko ste imali problema kod prethodnih davanja sličnih kontrasta, nužno je to napomenuti djelatnicima odjela.

 • Pedijatrija – Vaše dijete mora u bolnicu. Što sada?

  Vaše dijete mora u bolnicu. Što sada?

  Boravak u bolnici za svakog je čovjeka nagla promjena svakodnevnog načina života. Djeca na nju reagiraju znatnom uznemirenošću. Stoga dajemo niz savjeta koji će djetetu i vama (roditeljima i pratiteljima) olakšavati boravak u bolnici, pridonijeti uspjehu liječenja i pomoći bržem povratku svakodnevnom životu nakon izlaska iz bolnice.

  Upute – Vaše dijete mora u bolnicu.pdf

 • Pedijatrija – Upute za pedijatrijske preglede

  Upute za pedijatrijske preglede

  Saznajte sve o pretragama koje vršimo na odjelu, kako pripremiti dijete za pojedinu pretragu i sl. (kardiološki pregled, slušanje – auskultacija, EKG, Ehokardiografija, Holter, Elektroencefalografija EEG, CT, MR, EFGD, UZV pretrage, Prick test, Spirometrija).

  Upute – pedijatrijski pregledi.pdf

 • Pedijatrija – Upute o smještaju djeteta u bolnici

  Upute o smještaju djeteta u bolnici

  Ove upute namijenjene su Vama koji ćete boraviti uz svoje dijete u bolnici tijekom 24 sata, a pisane su kako bi Vašem djetetu i Vama olakšale boravak u bolnici i učinile ga što ugodnijim. Znamo da ste jako zabrinuti kada je Vaše dijete bolesno, a osobito onda kada bolest zahtijeva ostanak djeteta u bolnici. Uvjeravamo Vas da ćemo učiniti sve da oporavak bude brži, a hospitalizacija traje što kraće.

  Upute – Smještaj djeteta u bolnici.pdf

 • Kirurgija – Operacija varikoznih vena

  Operacija varikoznih vena

  Postavljena Vam je dijagnoza varikoznih (proširenih) vena nogu i preporučena Vam je operacija. Ovaj letak pojašnjava nešto više o operaciji varikoznih vena i daje odgovor na najčešće postavljana pitanja. Ako, nakon čitanja ovog letka, imate još neko pitanje ili nejasnoću, zapišite ih i raspravite na sljedećem pregledu.

  Upute – Operacija varikoznih vena.pdf

 • Kirurgija – Operacija kreiranja AV fistula

  Operacija kreiranja AV fistula

  Preporučena Vam je operacija kreiranja AV fistule zbog oštećene funkcije bubrega i predstojeće dijalize. Ovaj letak pojašnjava nešto više o operaciji AV fistule i daje odgovor na najčešće postavljana pitanja. Ako, nakon čitanja ovog letka, imate još neko pitanje ili nejasnoću, zapišite ih i raspravite na sljedećem pregledu.

  Upute – AV fistula.pdf

 • Kirurgija – Dijabetičko stopalo – letak

  Dijabetičko stopalo – letak

  Dijabetičko stopalo najčešća je kronična komplikacija šećerne bolesti koja ovisi o trajanju i kvaliteti regulacije dijabetesa. Procjenjuje se da će gotovo četvrtina pacijenata s dijabetesom tijekom života imati probleme sa stopalima.

  Dijabetičko stopalo – Informacije za pacijente

 • Dijetetika – Prehrambene preporuke za pacijente

  Prehrambene preporuke za pacijente

  Navedene preporuke o prehrani namjenjene su pacijentima koji imaju potrebu prilagoditi svoju prehranu s obzirom na svoje trenutno zdravstveno stanje. Liječnik u bolnici određuje dijetoterapiju sukladno njenoj namjeni. Nakon otpusta iz bolnice mnogi pacijenti i dalje trebaju nastaviti s dijetalnom prehranom kakvu su dobivali u bolnici. Iz te potrebe proizašle su ove preporuke, kako bi pacijenti dobili što jasnije informacije o načinu prehrane koji je preporučen za njihovu bolest.

  Preporuke izradile:

  Ana Sigurnjak, mag.nutr.
  Helena Mateš, dipl.ing.preh.teh.

  Literatura:

  Odluka o standardu prehrane u bolnicama (2015) Narodne novine broj 59 (NN59/15), Zagreb.
  Štimac D., Krznarić Ž., Vranešić BenderD., Obrovac Glišić M. Dijetoterapija i klinička prehrana. Medicinska naklada, Zagreb 2014.
  Bašić-Jukić N., RačkiS., Kes P., Pavić E., Uroić V., Gluhak D., Mesarić N. Prehrana bolesnika koji se liječe nadomještanjem bubrežne funkcije. Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora, Zagreb
  Martinis I., Tomašević S., Pavić E., Oreč I., Banić M. Dijetoterapija upalnih bolesti crijeva. Priručnik za pacijente, KBD, Odjel prehrane, Zagreb 2004.
  Živković R. Dijetetika. Medicinska naklada, Zagreb 2002.
  Panjkota Krbavčić I. Prehrana oboljelih od celijakije. Dani bolničke prehrane, Slavonski Brod 2011.

  Bilijarna (žućna) dijeta.pdf
  Ulkusna dijeta.pdf
  Redukcijska dijeta.pdf
  Prehrana za hemodijalizu.pdf
  Prehrana kod celijakije.pdf
  Pankreatična dijeta.pdf
  Dijeta za hemokult test.pdf
  Dijeta za akutni proljev.pdf
  Dijeta za akutni pankreatitits.pdf
  Dijeta kod upalnih bolesti crijeva.pdf
  Dijeta kod masne jetre.pdf
  Dijeta kod kronične upale jetre, ciroze jetre i hepatitisa.pdf
  Dijeta kod kronične bubrezne bolesti i nefrotskog sindroma.pdf
  Dijeta kod hiperlipidemije.pdf
  Dijeta kod hepatičke encefalopatije.pdf
  Dijeta kod akutnog nefritisa.pdf
  Dijeta bez purina.pdf
  Eliminacijska dijeta.pdf
  Prehrana kod divertikuloze crijeva.pdf

 • Laboratorij – Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage

  Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage

  Upute – laboratorijske pretrage.pdf

 • Laboratorij – Popis pretraga po abecedi

  Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage

  Laboratorij – popis pretraga po abc.pdf

 • Rodilište – Upute za rodilje

  Upute za rodilje – lokacija Požega

  Trudnički tečaj

  koji omogućava i prisutnost partnera pri porodu se održava kroz tri dana po 3 sata, prema dogovoru sa predavačima, jedanput mjesečno. Ako je tečaj pohađan u prijašnjim trudnoćama nije ga potrebno obaviti ponovno.

  Što ponijeti u rodilište?

  – Medicinsku dokumentaciju ( sve što je vezano uz trudnoću )
  – Uputnicu za bolničko liječenje
  – Pribor za osobnu higijenu ( gel za tuširanje, četkicu i pastu za zube, četku za kosu , dezodorans), gaćice preporuča se malo čvršće i dublje, spavaćica ili pidžama, ručnici, nekoliko paketa uložaka allways i vateni sa mrežicom, papuče, tekućinu ( negazirano), mobitel ( korištenje do odlaska u rađaonu i nakon izlaska), kamera i snimanje nije dozvoljeno.

  Otpust iz rodilišta

  Otpust sa Rodilišta je obično 3. ili 4. dan po porodu, nakon carskog reza 7. dan po operaciji. Kod otpusta potrebno je ponijeti odjeću i obuću za majku, kao i odjeću za dijete (dekica, odjelce, pamučno ili frotirsko, pelene 1-2 kom jednokratnih, 2-3 pamučne, gazice, benkica ili body, čarapice, kapica) i AUTOSJEDALICU ZA NOVOROĐENČE. Nemojte zanemariti ni godišnje doba.

Pitajte nas

  Ime i prezime: (obavezno)

  Email: (obavezno)

  Naslov:

  Poruka:

  Prihvaćam korištenje mojih osobnih podataka za potrebe komunikacije sa bolnicom (GDPR)

  *Uvjeti korištenja i pravila privatnosti:
  https://www.pozeska-bolnica.hr/uvjeti-koristenja-i-privatnost-podataka/