Projekt elektroničke prijave poroda nastao je pod pokroviteljstvom HZZO-a i uz podršku HAKOM-a te započeo s pilotiranjem u srpnju 2015. godine u općoj bolnici Karlovac. Cilj projekta je brza i pravovremena elektronička prijava rođenja, kojom se djetetu dodjeljuje MBO u roku nekoliko sekundi od trenutka prijave poroda, uz uvjet da majka ima aktivno zdravstveno osiguranje. Projekt se trenutno pilotira na sedam rodilišta: KBC Zagreb, KB Merkur, OB Karlovac, OB Zabok, OB Slavonski Brod (rodilišta Slavonski Brod i Nova Gradiška) te OB Šibenik, a plan je uključiti sva hrvatska rodilišta.
Projekt obuhvaća više hrvatskih institucija i jedna je od prvih platformi koje omogućavaju povezivanje više nacionalnih sustava sa sustavom eGrađani. U projekt su uključeni HZZO, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ordinacije pedijatara i liječnika opće obiteljske medicine primarne zdravstvene zaštite, informatički sustavi bolnica, te Ministarstvo uprave (matični ured i sustav eGrađani). Uz suglasnost majke, djetetov MBO direktno se šalje u njezin osobni pretinac eGrađani.
Prijava poroda šalje se putem aplikacije eNovorođenče i predstavlja nadogradnju na postojeći bolnički informatički sustav, a zbog svoje jednostavnosti korištenja omogućava zdravstvenim djelatnicima da u samo nekoliko „klikova“ prijave porod. Svaki porod označen je jedinstvenim identifikatorom poroda, neovisno o tome je li dijete dobilo MBO te samim time prijava poroda postaje moguća i za rodilje koje nisu hrvatske državljanke odnosno nemaju aktivno zdravstveno osiguranje. Aplikacija eNovorođenče sastoji se od tri seta podataka: dio za prijavu poroda, dio s administrativnim podacima koji se dostavljaju Ministarstvu uprave zbog prijave u maticu rođenih i dio s medicinskim podacima koji se dostavljaju HZJZ-u zbog statističke prijave poroda te ordinaciji primarne zdravstvene zaštite kod prvog pregleda novorođenčeta. Korištenjem aplikacije povećava se točnost i brzina slanja podataka, a papirnate prijave zamjenjuju se elektroničkim. Izvođač projekta je hrvatska firma IN2, čiji se bolnički informacijski sustav nalazi u 36 hrvatskih bolnica.

– Dijete odmah dobije MBO
– Papirologija teži ukidanju, ovo je prvi preduvjet da roditelji u budućnosti neće morati ići osobno u Matični ured! 
– Točnost podataka radi elektroničke prijave poroda, admin prijave i med. prijave
– Uskoro povezanost i ordinacija primarne zdravstvene zaštite sa sustavom eNovorođenče odakle osobni liječnik može odmah dobiti podatke o porodu tog djeteta
– Slanje MBO-a u osobni pretinac eGrađani

CategoryOstalo

© 2023 - Opća županijska bolnica Požega

Centrala        +385 34 254 555